Tóápolási kalendárium Március

In: Kerti tavak Hit: 521
A március az egyik legeseménydúsabb hónap a kerti tó életében. Nemcsak azért, mert sok növény már virágozni kezd ilyenkor, hanem azért is, mert a gondok is elkezdődnek.

Március

A március az egyik leg eseménydúsabb hónap a kerti tó életében. Nemcsak azért, mert sok növény már virágozni kezd ilyenkor, hanem azért is, mert a gondok is elkezdődnek. A fény egyre több, a hőmérséklet egyre nő, pillanatnyilag viszont még hiányzik a tápanyagfogyasztó növényzet, ezért robbanásszerűen szaporodásnak indulnak az egysejtű algák; zavarossá téve az addig tiszta vizet.


  • Március folyamán tegyük teljesen rendbe a tavat, de közben figyeljünk a kétéltűek petéire! ( A növényeken láthatók a peték alkotta fonalak vagy csomók). A felesleges és a kihajló növényeket távolítsuk el, mielőtt túlnövik a tavat. Ha vízi- vagy mocsári növényt távolítunk el, ne feledjük, hogy sok tólakónak ez a búvóhelye. Mielőtt kivesszük a növényt, a rajta lévő állatokat tegyük vissza vízbe.
  • Kutassuk végig a tópartot, nem nőtt-e ki a vízinövények gyökere - ez ugyanis a vízveszteség egyik forrása.
  • Járjuk körül a partvonalat, ellenőrizzük, hogy működik-e a hajszálcsöveket lezáró gát, és szükség esetén javítsuk ki.
  • Egyenlítsük ki a perem szintkülönbségeit, és szükség esetén ilyenkor javítsuk meg a szigetelést, még mielőtt újra benövi a növényzet.
  • Takarítsuk ki azokat a részeket, ahol fennáll a veszélye, hogy földdel vagy növényi részekkel töltődik fel az egyébként működő kapillárisszállal rendelkező tó.
  • Nagy nyomással mossuk le a dekorációs elemeket, majd helyezzük vissza őket a tóba. A mohák és a zuzmók nem károsak, ellenkezőleg, tehát még véletlenül se irtsuk ki azokat.
  • Nézzük végig a vízi és a vízparti növényzetet, adott esetben ültessünk újakat, gondoskodjunk a fajgazdagságról. Ha lehet, ne használjunk tóföldet, hanem közvetlenül a tóba ültessünk.
  • Az időjárástól függően március közepén-végén tegyük vissza a tószűrőt a helyére.

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó