Lassan beindul az év! 2018. évi 1.felhívás

In: Növényvédelem Hit: 1335
Úgy tűnik, hogy hozzá kell szoknunk a szélsőséges időjáráshoz. Az idei tél is feladta a leckét. A fagyhatás kivédésében próbálok segíteni ezzel az első, korai felhívással.




Kedves Kertbarátnők,tiszteltKertbarátok!                                                                                      2018. évi 1.felhívás

Remélem jól teletek az ünnepeik! Lassan beindul az év! Tavaly a budavári facsemete előtti Luther idézettel búcsúztam. Vajon hogy bírta az elmúlt napok hidegre váltó időjárását az almafácska? Nemsokára kiderül.

A saját kertjükben, a levágott gyümölcsvesszőket pl. a cseresznyéét, szőlőét állítsák vízbe, szobahőmérsékleten és figyeljék meg a kihajtásukat. A rügyek átmetszésével is megállapíthatják a fagykár nagyságát. Az elbarnult belsejű rügyek nem hajtanak ki. (A fotó szerencsére még nem az enyém, a www.magro.huoldalon találtam.) Az idei télen, még metszés előtt érdemes elvégezni a tesztet.

► Már a meleg januárban megindult a találgatás. Ha korábban felébrednek a növények, és megszokottnál előbb bontják a szirmaikat, mennyi kárt okoz majd a tavaszi fagy? Főleg a csonthéjasokat, a mandulát és a kajszit féltették ettől. A múlt héten kezdődött hirtelen lehűlés miatt pedig már a rügyekért is aggódnak a kertészek. A mandulát és a bodzát is február 24-én fényképeztem.

Az ültetvényekben füstöléssel, fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával, hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a - 6-8 0C –os fagytól is megóvhatják a fáikat.

A házikertesek leginkább a fáik jó kondíciójában bízhatnak. A rügypattanás környékén segíthet a bór és borostyánkősav összetételű lombtrágya pl. a Damisol BB gabona névre hallgató, melyet „elsősorban gyümölcsösben használják kisebb mértékű fagykár megelőzésére, illetve a fagykár mérséklésére”. A tájékoztató szerint már a kinyíló rügypikkelyekből és a vesszőkből is felszívódik, de a virágzásban is bevethető. Kis kiszerelésben is kapható.

A virágok megvédésére még szóba jöhetnek egyéb pl. algát, káliumot, kalciumot, vitaminokat, hormonokat és cukrokat tartalmazó készítmények és a biostimulátorok. Ilyen hatású pl. a Wuxal Ascofol, az Atonik.

A kollégák szerint - 2-3 0C éjszakai lehűlést tudnak kivédeni a felsoroltakkal. (Ez is nagy szó, mert a bibékre már ez is végzetes lehet…) A fagyot megelőzően és utána is permetezni kell velük.

Olvastam a virágzás késleltetésére végzett kísérletekről. Próbálkoznak a fák feletti szórófejes öntözéssel, vegyszerekkel és a lombkorona fehérre festésével is. Még nem alakult ki a biztos technológia.

Budapest, 2018. március 3. Üdvözlettel: Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu mezőgazdasági portált.