Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2017. évi 1. levél

In: Növényvédelem Hit: 540
......A lepattintott platán kéregpikkely alól frissen másztak ki a platán csipkéspoloskák. Az utcai fatörzsön fotózott sörtéstetű tojások is feketén csillognak, fényesek, egészségesnek látszanak. Az utcai babérmeggy levelein is szépen fehérlenek a lisztharmattelepek. Az idei tavaszon is érdemes elvégezni a lemosó permetezést. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények köre sem változott: Vekatafid A, Champ DP, Astra rézoxiklorid, Microthiol Special, Thiovit Jet. A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokból lombtrágyákat gyártanak: Tiosol, Rézszulfát, stb.
Végre itt egy igazi, hideg tél! Ez majd elviszi az áttelelő rovarokat, atkákat!- gondoltuk. Pénzes Béla professzor úr január végén mikroszkópos vizsgálatra hívott: a pomázi kajszi ültetvényről származó vesszőkön, a pajzstetvek 80%-a nem pusztult el, a – 15 C –os hőmérsékletek ellenére. Még megdöbbentőbb a ráckevei eredmény, a koronában maradt nyári vértetűtelepek 40%-ban átvészelték a – 22 C-os időjárást.



Hasonló a helyzet a közterületeken is. A lepattintott platán kéregpikkely alól frissen másztak ki a platán csipkéspoloskák. Az utcai fatörzsön fotózott sörtéstetű tojások is feketén csillognak, fényesek, egészségesnek látszanak. Az utcai babérmeggy levelein is szépen fehérlenek a lisztharmattelepek. Az idei tavaszon is érdemes elvégezni a lemosó permetezést. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények köre sem változott: Vekatafid A, Champ DP, Astra rézoxiklorid, Microthiol Special, Thiovit Jet. A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokból lombtrágyákat gyártanak: Tiosol, Rézszulfát, stb.


A fák már többnyire a rügypattanás állapotában vannak. Ekkor ébrednek fel téli álmukból a károsítók is. Kilépnek a téli nyugalmi állapotukból, beindulnak az élettevékenységeik. Már érzékenyebbek a növényvédő szerekre. Most tudjuk hatékonyan gyéríteni őket! (A rózsán, de pl. már a japánbirsen is kibújtak a kis levelek. Ebben a fejlődési állapotban, csökkentett dózissal permetezzenek, különben leperzselnék a zsenge leveleket.)



A beteg növényi részek eltávolítása több permetezéssel is felér. A rózsa fekete (diplokarponos) foltossága a lehullott és a tavalyról a bokron maradt leveleken telelhet át. Hasonlóan az orgona lisztharmatához, de súlyos fertőzési góc, a japánbirs gombaszövedékkel átszőtt múmiája is. Valószínűleg a jónéhány díszbokrot és fát megtámadó virágfertőző moníliát is megtalálnánk az aszalványban. A gyümölcsfákon is gondot okozhat, jogosan reklamálnának a közeli kertekből. Néhány éve, néhol a platánok kéregkaparását is megrendelték, a lemosás hatékonyságát növelték ezzel. A tisztogatás és a metszés után következhet a permetezés. A lisztharmatok ellen kénes, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú készítményekkel. A fent felsoroltak közül választhatnak, kérdezzék a növényorvosukat.

Olajos rovarölőkkel az állati kártevők ellen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó, a fotón is megjelölt platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek, az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák. Az amerikai-lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak. (A fotók a napokban készültek. )

Budapest, 2017. március 7. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK