Hogyan építsek kerti tavat otthon.

In: Kerti tavak Hit: 1827

Tó építésének lépései

Első lépésként döntsük el, hogy milyen típusú tavat akarunk építeni. Figyelembe kell vennünk, hogy milyen vízi élővilágot szeretnénk létrehozni a tóban. Aranyhalak, vagy koi halak otthona lesz? Vagy inkább vízi növények lesznek? Esetleg csak azért szeretne tavat, hogy élvezze a víz csobogásának hangját? Minden egyes tavat ezeknek az igényeknek megfelelően kell megtervezni

Tó építésének lépései

  1. Első lépésként döntsük el, hogy milyen típusú tavat akarunk építeni. Figyelembe kell vennünk, hogy milyen vízi élővilágot szeretnénk létrehozni a tóban. Aranyhalak, vagy koi halak otthona lesz? Vagy inkább vízi növények lesznek? Esetleg csak azért szeretne tavat, hogy élvezze a víz csobogásának hangját? Minden egyes tavat ezeknek az igényeknek megfelelően kell megtervezni. Fontos megjegyeznünk, hogy a leggyakoribb hiba, melyet a kertészek első tavuk építésekor elkövetnek, hogy túl kicsi tavat építenek. A kicsi tó korlátozza az elhelyezhető halak és növények számát.

KOI TÓ


Egy koi tó különbözik más vízi kertektől, mert a koi hal jelenléte korlátozza a környezetében elhelyezhető növények mennyiségét. Egyszerűen fogalmazva a koi ezekkel a növényekkel táplálkozik. A koi tónak nagyobb méretűnek is kell lennie, mivel a koi viszonylag nagyra nő. A koi tó javasolt legkisebb mérete legalább 4,5-6m3. Szükséges, hogy legyen a tónak egy 1,2-1,5méter , de minimum egy 1 méter mély része is.

Egy vízikert tipikusan aranyhalakat és különböző vízinövényeket tartalmaz. Hidegebb éghajlaton legalább 30-40 cm a fagyréteg alá kell hogy érjen a tó mélyésége.


Második lépésben a megfelelő helyszínt választjuk ki. 

A tavakat akkor élvezhetjük a leginkább, ha otthonunkhoz közel vannak. Olyan területet válaszzunk ki, amelyet egész évben láthatunk. A tavak könnyen magukhoz vonzzák az élővilágot, beleértve a madarakat, pillangókat. Helyzzük el úgy a tavat, hogy az elvezetett esővíz ne follyon bele, mellyel különbőző vegyszerek, szennyeződések, szerves törmelékek kerülhetnek bele. Ha még is így alakitjuk ki a tavat tegyünk egy természetes szűrő a befolyó víz ellé. Szükséges lehet a terep rendezése is az elhelyezéshez. Kerüljük a tavak elhelyezését fákhoz túlságosan közel. A falevelek és más szennyeződéseket el kell távolítani a tóból. Ha vízililiomot szeretnénk akkor olyan területre helyezzük a tavat, ahol 4-6 órán keresztül közvetlen napfény éri. Árnyékos terület a kizárólag halas tavakhoz felel meg. Vízkeringető nem alapvető felszerelés, de a rendszer használata lehetővé teszi több hal tartását, és a növényeket is egészségesen tartja.  A vízpumpa szűrők, szökőkutak és vízesések üzemeltetéséhez szükséges. A folyóvíz hangaja növeli a tó élvezeti értéket. A legtöbb tó számára előnyön a biológiai szűrő. Ez nélkülözhetetlen, ha koi halakat vagy több aranyhalat szeretnénk tartani. Számtalan típusú biológiai szűrő közül választhatunk.

  1. Most meg kell határoznunk a tó méretét. 
    A legjobb mód erre, hogy kötéllel vagy víztömlő segítségével megalkotjuk a tó körvonalát. Aranyhalak vagy vízi liliomok számára elegendő 60-70cm mély tó kialakítása. Koi tavak esetén inkább már 1 méter mély, vagy annál mélyebb tavat kell kialakítanunk, hogy elegendő helyük legyen ezeknek a nagyobb méretű halaknak. A legnagyobb hiba hogy túl kis méretűre építjük ezeket a tavakat. A nagyobb méretű tavakat könnyebb fenntartani. Tartsuk észben, hogy az elkészült tó 30% kisebb lesz mint amilyennek elképzeltük. Miután lefektettük a tó alakját, mérjük meg a legnyagyobb hosszt és szélességet, ezeket a méreteket dublázzuk meg és adjunk hozzá még 60 vagy 70cm a ráhagyásra. Ezzel megkapjuk a tó fólia méretét. Képlet egész pontsan így néz ki. Tó legszélesebb pontja + 2 x mélység + ráhagyás = A szélesége Úgyan így a fólia hossza

  1. Ássuk ki a tó kívánt alakját. 
    Ha növényeket szeretnénk elhelyezni, alakítsunk ki egy polc szerű részt a tó kerületén 10-20cm mélyen, 30 vagy 60 cm szélességben. A többi részt enyhén lejtősre alakítsuk ki a végéig szemben a vízeséssel, ha tartalmazza az elképzelésünk.  

  2. Helyezzünk el külső szűrőt vagy vízfelszín tisztitót és szintezzük ki őket a megfelelő helyükön.
    A szűrőket és tisztítókat a megfelelő szinten kell a tó mellett elhelyezni. Egy kis dobozt célszerü elhelyezni vízvezetékeknek, mely a külső szűrőhöz, vagy a vízeséshez szükséges. 

  3. Borítsuk le a kiásott tavat a geotextiliával.
    Ezt vághatjuk késsel vagy ollóval, összeragaszthatjuk ragasztószalaggal, hogy ne mozduljon el amikor a fóliát helyezzük majd el. 

  4. Helyezzük el a gumi fóliát és terítsük ki a tóban. 
    Egyenletsen helyezzük el a fóliát. Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb hajtás és gyűrődés maradjon. Miután a vizet beletöltjük, a hajtások, gyűrődések ki fognak simulni. 

  5. Alakitsuk ki a vízesések és a patakok helyét. Ez remek hely lehet a szürőt elrejteni. Ha patakot szeretnénk, akkor szélesebbre medert készitsünk kívántnál, hogy legyen hely a kavicsoknak. A kavicsokat rögzíthetjük habarcsal vagy habbal.

  1. Kössük össze a felszín tisztítót, kövessük a gyártó utasításait: Helyezzük el a csöveket és a vezetékeket a helyükre, hagyjunk néhány cm a későbbi bekötésre. 

  2. Helyezzük el a köveket a tó körül. 
    Úgy helyezzük el a tó szélén a köveket, hogy a tófóliát felhejtjuk a kő mögé, kicsit a vízszint fölött. Itt nem szükséges habarccsal rögzíteni a köveket, hogyha azok elél nagy méretűek, ahhoz hogy stabilan álljanak. Ha kisebb köveket használünk, javasolt sekélyebb part készitse. A kövek küső részét töltsük fel apró kavicsokkal, ezzel takarjuk el fóliát. Töltsük meg vízzel a tavat. Miközben töltjük, simítsuk el a fólia gyűrődéseit. 

  3. Más módszerek a tó szélének kialakításájoz. 
    A körül kövezett tavak nem minden esetben nyújtanak természetes megjelenést. Ha az a célunk, hogy a tavunk még természetesebben beleolvadjon a környezetébe, más lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak. Használhatunk több réteg kavicsot is a tó peremén kialakítva. Ez természetesebb megjelenést ad anélkül, hogy látszódna a fólia. Macskaköves partot is kialakíthatunk, úgy hogy nagyobb köveket helyezük el a sekély parton és feltöltjük a réseket kis kavicsokkal. Természetesebbé tehetjük még sekélyvízi növények telepítésével. Telepíthetjük csupasz gyökérrel vagy földdel együtt a növényeket, ez segít, hogy gyorsabban életre kapjon a növény.



Néhány példa a tó szélének eldolgozására!


Tó szélének eldolgozása





  1. Adjunk klórmentesítőszert a tóba. Vagy a tavat kútról 

Minél hamarabb telepítsünk vízinövényeket a tóba.  Sok vízinövény felhasználja azokat a tápanyagokat a vízből, amelyek az algákat táplálják. A leghatékonyabb növények az Átokhínár, vízi jácint, papagájtoll és Kislevelű bakopa. A vízi liliomot és más nagy levelű növényeket árnyékolás miatt, akkor szükséges telepíteni, ha a tó kb. 66%-át nap éri. És persze ha szeretnék benne nyáron gyönyörködni.

Használhatunk csomagolt baktériumokat is hogy tiszta és egészséges tavat alakítsunk ki. Ideális esetben halakat is telepíthetünk, több héten keresztül folyamatosan a tóba elősegítve ezzel hogy a baktériumok kifejlődjenek a tavunkban. 

Remélem hasznos volt a leírás. 

Ha szeretné ránk bízni kerti tava kialakitást akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.